Aku Seorang Perantau


Sunday, 22 October 2017

Anak seperti inikah kita?

Anak seperti ini kah kita?


Bila mana anak-anak tinggal jauh, mak ayah kat kampung makan ala kadar je sebagai alas perut. Bila anak2 pulang ke kampung, baru lah mereka sibuk nak pergi pasar, nak beli lauk pauk itu ini sebab nak jamu kat anak-anak yang jarang-jarang sekali pulang. Lepastu mak sibuk masak masakan kegemaran anak-anak pula.
Kadang2, buah2 dalam kebun pun ayah simpan sebab nak makan bersama anak2. Tapi anak2 kat kolej, kat universiti tiap minggu masuk pawagam, karok, makan Mcd, makan KFC, makan Pizza Hut, belanja pakwe/makwe. Bila duit xcukup, kol mak ayah bukan sebab nak tanya khabar, tapi minta masukkan duit.
Bila balik kampung, saat menghadap masakan mak, anak2 selamba je cakap "dah muak la lauk ni", "ini je ke?", "nak sikit je mak, kenyang dah", "xsuka la ayam masak merah ni". Bila dengar anak2 cakap macam tu, air muka mak kita langsung xberubah. Tapi jauh di lubuk hati mak, sakit dia bagai ditikam dengan buluh runcing. Tapi mak lah satu2 nya orang atas dunia ni yang boleh menyembunyikan 1001 perasaan tanpa diketahui oleh anak2.
Ayah pula tunggu nak bercakap dengan anak2, tunggu untuk berkumpul ramai2, sebab lama dah xdengar suara hilai tawa anak2. Tapi anak2 duk berkurung dalam bilik, bergayut dengan pakwe/makwe, main game. Kalau duk dengan mak ayah pun, mata dan tangan tertumpu ke arah henfon. 24jam henfon kat tangan. Kadang2 pertanyaan mak ayah anak2 jawab acuh x acuh. Muka mak ayah pun anak2 x pandang. Mak ayah xpernah pun nak marah, sebab anak2 semua dah besar panjang.
Begitu sekali mak ayah cuba jaga hati anak2. Kadang2 mak ayah sampai tertidur kat ruang tamu sebab tunggu nak berkumpul nak berbual mesra dengan anak2. Tapi anak2 buat hal masing2. Sedangkan balik ke kampung jarang2 sekali.
Kadang2, kita jangan cakap yang kawan kita sombong bila kita ajak keluar ramai2 dia xnak, mungkin dia ingat dekat mak ayah dia di kampung. Bila dah keluar, mesti kawan2 akan ajak tengok movie, makan kat tempat mahal2. Sedangkan, saat tu dia ingat yang mak ayah dia kat kampung makan nasi dengan ikan rebus je.
Kadang2 bila kita tengok kawan kita selalu je balik kampung, jangan cakap dia homesick, manja, anak mak. Dia sanggup habiskan duit untuk balik jenguk mak ayah dia sebab dia tau yang mak ayah hanya satu di dunia. Selagi mak ayah dia masih ada, selagi tu lah kalau boleh dia nak jumpa mak ayah dia, nak bercakap, bersemuka, makan bersama mak ayah.
Kadang2 xsemua orang sedar akan semua ni, dan anggap semua perkara macam ni adalah perkara kecil. Tapi pernahkah kita tenung muka mak ayah saat mereka tertidur. Tersimpan 1001 perasaan yang bercampur baur yang tak pernah mereka luahkan kepada kita. Bila mereka dah tiada, baru kita sentap, baru nak menyesal. Tapi sudah jauh, sudah terlambat. Segala memori bersama mereka tidak akan dapat diulang kembali, hanya tersimpan sekadar memori.
Betul lah orang cakap, seorang mak boleh jaga 10 orang anak, tapi 10 orang anak belum tentu dapat jaga seorang mak. Apatah lagi untuk jaga kedua2 nya sekali.
P/S: pesanan buat diri sendiri, adik2, anak2 dan sahabat2 sekalian.
Copy dari group whatsapp dan share sebagai pedoman dan motivasi kepada kita semua.

TIPS PELAJAR 21A+ DAN DEKAN SETIAP SEMESTER

TIPS PELAJAR 21A+ DAN DEKAN SETIAP SEMESTER

1⃣ First , dekatkan diri dgn Tuhan.jaga ibadah . Solat 5 waktu sehari semalam. Seblum Subuh, lakukan solat sunat tahajud, hajat, taubat

2⃣ serta membaca Alquran surah Al sajdah Setiap pagi. Selepas tu , anda revise buku2 latihan , and baca buku sblom kelas bermula. Then,

3⃣ around pukul 10 pagi, klo tak buzzy, rajinkan diri tunai solat sunat Dhua.Then,try focus dlm kelas. jgn main hp,tanya cg kalau tak phm.

4⃣ apabila menjelang petang, rajin kan diri utk beriadah seperti main bola ke, jog ke. supaya otak anda cergas n pantas. Then,

5⃣ Selepas solat Maghrib, rajinkan diri melakukan solat sunat isthikarah dan hajat. serta membaca Alquran surah Al Waqiah. Lepas isyak pula,

6⃣ ulang kaji sikit around 1 jam. baca2 , buat kerja rumah. Then , perlukan rehat. then Sambung balik ulang kaji. Selepas habis around 12am.

7⃣ rajinkan diri ambil wuduk utk tunaikan solat sunat taubat dan membaca surah almulk. Selaps itu, anda boleh tido secukupnya.

8⃣ Selain itu juga, pemakanan jg perlu dijaga. amalkan memakan anggur kering, madu utk menguatkan daya ingatan.

9⃣ Tambahan pula, jaga adab n ikatan dgn guru,kawan, ibu bapa n Tuhan. Kerana keberkatan itu penting. Selalu tel parents tanya khbar.

1⃣0⃣ Jgn sakiti hati kawan, guru. Tanpa keberkatan anda tidak akn berjaya.Seterusnya, menjelang hari peperiksaan, rajinkan diri mintak senior soalan past year, soalan tutorial. Sbbb selalunya soalan akan recyle.

1⃣1⃣ Seterusnya, menjelang hari peperiksaan, rajinkan diri mintak senior soalan past year, soalan tutorial. Sbbb selalunya soalan akan recyle.

1⃣2⃣ Seterusnya, menjelang hari peperiksaan, rajinkan diri mintak senior soalan past year, soalan tutorial. Sbbb selalunya soalan akan recyle. dan try buat short note yg memudahkan cara anda utk belajar. klo mth, senarikan segala formula ikot topic.

1⃣3⃣ Bila masa free tu. luangkan masa melihat ws group , ttbe ada info maklumat ke en😂 . Then setelah anda berusaha, bertawakal lah kpd Allah, Doa bebnyak supaya Pemeriksa tanda kertas kita dgn tenang n diberi kejayaan yg trbaik

1⃣4⃣ Secara konklusinya, ingt akronim ni DUIT. D- Doa , U- Usaha - Ikhtiar T- Tawakal. Okay tu je sekadar perkongsian

Q : Prof, camne taknak bagi ngantuk dalam kelas ? Nak nak kalau lepas makan
A : 1. kunyah gula2 2. minum air masak 3. main conteng2 kertas 4.kacau kawan 5.basuh muka 6.pg kawasan bercahaya. 7. letak wangian aromaterapi

Q : prof waktu apa yg okay klau nk study supaya faham?
A : malam dan pagi

Q : Terima kasih prof 👍 , maaf bertnya sekali lg , macam mana nak tingkatkan keyakinan diri bahawa kita mampu buat yang terbaik ?
A : Igt mak ayah yg bekerja susah payah, InsyaAllah anda mampu mengubahnya, 👍🏻

jangan lupa sebarkan ya 😉 doakan supaya saya dapat capai apa yang saya inginkan 💋

Credits to : @ProfTansri_

Sunday, 17 September 2017

TEASER BTS DAH KELUAR!


Assalamualaikum.

Entri kali ini pulak nak cakap group BTS yang akan buat comeback mereka pada bulan ini.Pada mulanya Pihak BigHit Entertainment dah keluarkan video trailer iaitu Serendipity by Jimin.

Sumber:YouTube

Selepas video ini dikeluarkan pada 4 September 2017 dan mencapai sebanyak 22,985,250 tontonan selama 13 hari,dan keluarlah teaser yang pertama yang bertajuk DNA.

Sumber:YouTube

Teaser yang pertama ini dikeluarkan pada 14 September 2017 dan telah mencapai sebanyak 13,072,707 tontonan dalam masa 4 hari sahaja.Kemudian disusuli teaser yang kedua:

Sumber:YouTube

Teaser kedua ini dikeluarkan pada 15 September 2017 dan telah mencapai tontonan sebanyak 7,552,387 dalam masa 3 hari.So,tarikh DNA akan dikeluarkan pada 18 September 2017 iaitu pada 1800 waktu korea.So,marilah tunggu bersama-sama dengan comeback mereka!



Saturday, 16 September 2017

Diploma Seni Kulinari:Cabaran Semester Satu?

Assalamualaikum 안녕하세요!

Entri kali ini nak cakap sikit berkenaan dengan semester satu Iffat.Alhamdulillah,setelah selesai minggu interim haritu dan sekarang dah bulan September.Mula ja bulan sembilan ni baru lah semester yang sebenar akan bermula.Untuk sesiapa yang tak tahu lagi,Iffat ambik Diploma Cullinary Arts di UiTM Permatang Pauh.Diploma Cullinary Arts dulu dikenali sebagai chef training.Diploma ini hanya mengambil masa dua tahun setengah sahaja.(kalau tak repeat paper la)Iffat baru sahaja selesai minggu pertama di bulan sembilan ni.Baru seminggu dah start pakai duit beli buku.Standard la sambung belajar,memang kena pakai duit.Untuk semester September-Januari Iffat ambik 5 subjek iaitu :-
Cumanya untuk semester september ni hanya lima subjek iaitu HTC160,HTC110,HTC215,HTM130,TFC202.

Iffat sebelum ni ada survey blog-blog lain tentang kos ni tapi tak banyak.Ada tu ada tapi tu la payah nak cari.So,Iffat di kesempatan ini akan perkenalkan kos ni dalam dunia blogger supaya orang dapat tau apa sebenarnya Cullinary Arts ni.Cakap tentang jadual,ada dua subjek yang duration dia enam jam iaitu cullinary dan baking.Cakap buku memang mahal.Ada yang sampai satu buku RM250.Tapi ada yang murah ja.Kalau dia rasa dia nak guna buku tu sampai akhir hayat bolehlah dia beli.Tapi siapa yang rasa hanya untuk ambil diploma ja pastu tukar bidang lain tak apalah.Tapi lecturer tak paksa.Tapi,lecturer dia galakkan students dia beli.Ok itu saja kot.

Assalamualaikum.


Thursday, 17 August 2017

Giveaway by LZ


Assalamualaikum 안녕하세요!

Harini join lagi satu giveaway daripada http://ladyinredplanner.blogspot.my ! Ada hadiah yang lumayan untuk 3 pemenang berupa wang tunai dan pelbagai lagi!

Feedback kepada http://ladyinredplanner.blogspot.my ialah blog yang cantik,suci dan bersih.Dari segi teknik penyusunan widget,saiz font sangat bersesuaian dengan tema blog.Tidak terlalu banyak iklan dan agak moden dan jugak simple.Akhir kata,saya harap blog ini akan menjadi top referral di suatu masa akan datang.Amin!