Aku Seorang Perantau


Saturday, 13 May 2017

Bandung Souvenirs Giveaway by Nafas Baru


Kilik banner untuk join :)

Tuesday, 2 May 2017

FINAL MAHARAJALAWAK MEGA 2017



Assalamualaikum
안녕하세요!!!

Seperti yang kita telah tahu, terdapat 5 peserta MaharajaLawakMega 2017 yang akan mara ke final pada 5 Mei ini.Para peserta yang mara ialah:


➡Bocey
➡Zero
➡Shiro
➡Dzawin
➡Puteh

Team favourite Iffat? Mestila Bocey.Kenapa? Sebab Bocey bila buat kelakar dia macam slumber je and not to try hard berbanding dengan pelawak lain.Bocey ni jugak antara team favourite Iffat since MLM 2014 lagi.Paling kelakar bagi Iffat ialah Abam.Abam ni dia mempunyai karakter yang unik dan personaliti yang berbeza.Even muka macam harimau tapi still boleh act cute as Hantu Kak Limah kalau tak silap masa MLM yang bertemakan seram.Tahun ni punya performance boleh tahan hebat since saingan tahun ni pun hebat-hebat belaka.

Zero?Zero ni bagi Iffat dia macam ulang lawak yang sama sebab selalu kenakan antara satu sama lain tak kisahlah rupa ka,apa ka, tapi boleh tahan kelakar.Selalu yang ke yang Dato' AC cakap tu muka macam Rihanna.Selalu kena hentam dengan adik-beradik untuk mencari punchline.Zero ni jugak dah pernah bergelar juara so, no wonder la kalau Zero boleh masuk final.

Shiro?Shiro ni memang legend.Iffat bolehla kalau nak minat Shiro ni.Dengan punchline yang bersahaja Shiro ni mampu membuat performance yang baik bagi tiap-tiap minggu.Tapi bagi iffat Shiro still kelakar dan lawaknya kadang-kadang fresh dan kadang-kadang yang bukan-bukan haha.Sekarang ni tunggu Shiro pulak jadi juara.Harap-harap jadilah ye.Shiro ni jugak bagi Iffat la pelawak yang jugak not to try hard sangat.

Puteh?Puteh ni dah la pelawak baru dan diorang jugak mampu menarik minat penonton dan penyokong dalam masa sekejap sahaja.Puteh ni lebih kurang macam zero selalu kenakan mamak.Yang paling terkesan bila setiap kali ada perkataan hitam atau gelap.Sebab yang tu saja yang boleh dijadikan punchline.Bukan tu saja banyak lagi lah punchline yang hebat-hebat dari Puteh ni.Puteh jugak apa kurang hebatnya kalau nak dibandingkan dengan peserta-peserta lain.Kira macam Puteh ni macam memberi saingan baru&besar terhadap pelawak-pelawak yang lain.

Dzawin? Pelawak dari Indonesia yang first sampai Final.Dah la solo pastu boleh pulak pergi final.Tak kisahlah sebab boleh sampai final sebab lawak dia diselitkan dengan unsur-unsur agama.But for me? It is very good.Jarang la jumpa pelawak yang boleh berdakwah dan melawak pada masa yang sama.Apa yang Iffat suka dengan Dzawin ni sebab dia sentiasa confident dengan setiap performance yang dia buat.Nak kata gagp tu tak nampak la sangat.But overall for me is good.

Final akan diadakan di Dewan Wawasan,Jitra Kedah pada 5 Mei 2017.

Kalau korang nak peserta korang menang bolehla mengundi cepat-cepat untuk menentukan siapa yang layak untuk bergelar juara.Lepasni MLM 2018 pulak lah ye..

Sekian.

Sunday, 30 April 2017

TAWARAN MATRIKULASI SESI 2017/2018



Assalamualaikum.

Alhamdulillah... Sebab dapat tawaran matrikulasi ni.Satu batch kasi reminder untuk buat semakan matrikulasi.First tu rasa takut jugak la sebab takut tak dapat tapi rezeki masing-masing akhirnya dapat jugak matrik ni.

Iffat mintak jurusan perakaunan dan dapat untuk PST iaitu program satu tahun.Dapat matrikulasi Kedah(KMK) kalau tak silap kat changlun.Tapi apapun kena terima dulu sebab hebahan upubtak keluar lagi.Iffat apply permohonan matrik ni sebab nak buat macam backup plan la katakan.
Macam cikgu Iffat cakap,Apply ja semua dulu,dapat ka tak dapat la lain cerita.Kira ok la kalau banyak mohon tapi ada jugak la yang dapat berbanding tak mohon apa-apa.

Program Matrik ni ada orang kata bagus dan ada orang kata tak.Mana-mana tempat belajar pun sama saja cuma nak dengan taknak ja.Ada ja orang berjaya masuk matrik dan ada orang yang gagal.

Macam mana boleh berjaya?
Sebab dia pulun betul-betul dan tak main-main masa dalam kolej tu.

Macam mana gagal?
Tak fokus,banyak main,banyak alasan dan sebagainya.

Sebenarnya banyak peluang yang kita boleh cari.Tak kisahlah melalui belajar dan sebagainya.Ada ja orang tak sambung belajar tapi rezeki dia melimpah-limpah.So,the moral of the story is kena usaha.Also reminders for myself,hidup ni kena sentiasa berusaha dan percaya pada rezeki yang diberikan oleh Allah S.W.T dan yang penting confident dengan pilihan yang dah ditetapkan atau yang telah dirancang.

Tapi tulah,rezeki masing-masing tapi yang penting kena usaha dulu baru tawakkal.
So, untuk sesiapa yang belum membuat semakan matrikulasi sesi 2017/2018 bolehla membuat semakan di



Sekian.

Saturday, 29 April 2017

TEST JPJ MOTOR KELAS B2

     
            
 Assalamualaikum.
Harini nak cakap pasal test jpj motor.Entri haritu cakap pasal jpj kereta sekarang motor pulak.Memandangkan esok test JPJ motor, so nak share sikit tentang prosedur esok.
Sebelum masuk litar,kena buat dua perkara iaitu RPK dan RSM.So,benda pa pulak RPK dengan RSM tuh?

Meh sini nak terang satu-satu.

RPK ➡ Rutin Pemeriksaan Kenderaan.
Iffat just nak share pasal motor je ni.So,sebelum start naik tu wajib la kena buat RPK sebab nak pastikan motor dalam keadaan baik.

Macam mana nak buat RPK?
1.Pergerakan adalah mengikut arah jam.
2.Bukak bawah seat.
3.Cek 4 perkara ni:
➡Bateri
➡Roadtax
➡Penutup tangki minyak(minyak mencukupi?
➡Tools/Perkakas
4.Cek Side Mirror
5.Bahagian depan ada 4 benda:
➡Lampu hadapan
➡Lampu Isyarat
➡Nombor plat
➡Tayar(Bunga,Tekanan Angin)
6.Cek minyak enjin(mencukupi)
7.Cek bahagian belakang sama macam yang depan tadi ada 4 benda.
8.Cek rantai(tidak terlalu kendur dan tidak terlalu tegang)
Selesai RPK.

RSM ➡ Rutin Sebelum Mula
Macam mana cara?
1.Cek tayar hadapan sama ada angin cukup.
2.Cengkam brek hadapan.
3.Pijak brek belakang.
4.Cek tayar belakang.
5.Adjust side mirror.
6.Check lampu depan.
7.Check lampu belakang.
8.Check lampu isyarat kiri&kanan.

Selesai.

Untuk siapa yang nak tahu latihan untuk motor kelas B2 ialah selama 15 jam dan 30 minit.
Iaitu terbahagi kepada dua kelas KPP02 Dan KPP03.
KPP02 ialah selama 9 Jam 30 Minit.
KPP03 ialah selama 6 Jam.

Penat tak?

Uishshh penat gila sebab nak kena round litar tu banyak kali dengan cuaca panasnya.Tapi tulah,nak seribu daya tak nak seribu dalih.

*updated*

Alhamdulillah, selesai sudah ujian tadi.Berpeluh-peluh tunggu.Nervous?Memang takleh nak elak lah!Ni nak cerita sikit pengalaman tentang test tadi.

Mula-mula datang awal pagi dalam pukul 
8 pagi.Lepastu kena sediakan ic dengan lesen L.Untuk sapa yang ada renew lesen L kena bawak dua-dua yang baru dengan yang lama.

Daftar bagi ic dengan lesen pastu kena pakai baju jarang warna kuning macam tu la dekat bahagian belakang baju tu ada nombor giliran.So,korang tahulah korang punya nombor giliran.Selalunya diorang start dengan 
calon ulangan dulu pastu baru bagi yang 'fresh' ni.

Bila dah sampai giliran Iffat, nombor giliran 18 memang nervous tahap gaban ah! Kalau fail kena ulang pastu kena bayar lagi! Memang 
tak ahh!

Lepas pendaftaran kena buat RPK.Habis je RPK just get ready for test.Sebelum bawak motor, kena buat RSM dulu.Lepas je buat RSM terus pergi ke halangan pertama iaitu Titi.Titi ni majoriti fail kat sini.Tapi just usaha ja masa latihan lama-lama okaylah tu! 

Iffat dulu pun jatuh gak!Macam impossible nak lepas tapi boleh jugak.Iffat nak kasi tips sikit nih masa mula nak naik titi tu just tekan minyak sikit kasi laju and then main brek kaki je.In Sha Allah boleh. 

Lepas titi buat kon pulak.Kalau tak silap ada lebih kurang 8 kon tapi kalau untuk B FULL 5 kon je.Kon pun sama macam titi ramai yang gagal tapi tulah buat ja sama macam titi tadi.Practice!

Lepas kon, Brek kecemasan.Brek kecemasan ni kena bawak laju pastu brek guna brek belakang dalam kotak yang disediakan.Pastikan berhenti dulu dalam kotak  kalau tak berhenti gagal.

Lepas brek kecemasan,laluan tidak rata.Yang ni boleh punya.Asalkan tak keluar dari petak yang disediakan.

Selesai BAHAGIAN 2.
 
Bahagian 3 tertakluk kepada litar masing-masing.

Sekian.

Saturday, 15 April 2017

BLOG AKU SEORANG PERANTAU KINI BERWAJAH BARU!


Assalamualaikum.

Macam mana dengan design blog Iffat?Nampak Smart kan?
Lepas tengok hasil design MellyaCrayolla ni seriously rasa gempak!Firstly,nak cakap terima kasih sebab design blog Iffat dengan begitu cantik huhu....Masa Iffat bukak website http://mellyacrayola.blogspot.my/ tadi Iffat baru tahu yang Iffat ni customer LELAKI yang first order blog editing kat dia..Iffat dah pecah rekod!! Hahaha..

Servis yang ditawarkan juga begitu menarik dan paling murah.Murah mana??RM20 sahaja..
Memang rugi la kalau tak order kat MellyaCrayola nih.


Editing yang memang puas hati dan tak rugi duit


Jugak header yang menarik.

So,untuk sesiapa yang nak buat blog editing service bolehla order kat http://mellyacrayola.blogspot.my/

Thanks Mellya Crayola for your Amazing Work!