Aku Seorang Perantau: TIPS MENGAHADAPI UJIAN JPJ KELAS D 2017


Wednesday, 1 March 2017

TIPS MENGAHADAPI UJIAN JPJ KELAS D 2017

Assalamualaikum to all my readers!!!

JPJ TEST MINGGU DEPAN???

Yup!! Its the time for me to prove that i also be able to take the driving license haha.(Just Kidding)

Haaa.. Esok Iffat ada QTI dan kena buat yang terbaik untuk layak ambik ujian JPJ.Iffat jealous tgk ramai kawan-kawan yang dah dapat lesen but me? Slow-slow dulu..

Kat sini Iffat nak share tentang gambar yang Iffat dapat untuk sesiapa yang nak ambik lesen kereta.




Yang untuk siapa-siapa yang ambik lesem kat I.D.I. Penang.Tapi kalau tak ambik kat situ pun bahan ni boleh dijadikan sebagai rujukan korang sebelum test JPJ nanti.

*updated*

Meh nak cerita pasal pengalaman amik lesen kelas D nih.

Jam 8.00 pagi dah kena ada kat pusat memandu sebab nak kena check nombor giliran dengan nama kita ada ke tak.Then,ready for the next activity which taklimat ringkas daripada pegawai JPJ mengenai sepanjang ujian yang akan berlangsung nanti.Selesai taklimat tersebut,anda akan dipanggil untuk mengambil nombor giliran dan hanya menunggu untuk diuji.

First of all,kita start dengan RPK.Apa itu RPK? It stands for Rutin Pemeriksaan kenderaan.Masa Iffat test tu dia buat dua buah kereta serentak.Ketika itu kereta perodua axia digunakan.Kalau kereta ni,Iffat rasa lebih senang sebab model baru berbanding dengan kereta-kereta lain.RPK kalau tak silap buat dalam lima minit.Cek la apa yang perlu cek.

Selesai RPK menanti giliran untuk RSM.Apa itu RSM? Ia adalah Rutin Sebelum Memandu.Untuk RSM korang kena buat betul-betul sebab pegawai jpj yang Iffat kena tu agak serius orangnya dan pegawai tidak akan bantu apa pun.So,kena hafallah semua yang ada Okay?!Selesai RSM.

Selesai RSM kami menunggu untuk diuji di dalam litar pulak.Iffat giliran ke 24 memang agak lama lah kalau nak tunggu tambgah-tambah time tengahari pulak memang panas!First dia akan test bukit.Untuk manual korang lepas ja clutch tu bagi dia naik bukit dengan sendiri.Agak-agak side mirror tu sama dengan tiang atas bukit tu terus brek,hon dan angkat tangan.Selesai bukit bergerak ke parking tiga penjuru.Selesai parking tiga penjuru,parking sisi pulak.

Selesai parking sisi,buat S pastu Z.Selesai.Lepastu tu tunggu giliran untuk ke jalanraya pula.Untuk ke Jalan raya kita kena buat RSM sebelum bergerak ke jalan raya.Pegawai JPJ tak akan bagitahu kita untuk buat RSM dahulu kena ingat-ingat sendiri lah!Kalau tak buat RSM automatically gagal.Selesai RSM terus bergerak ke jalan raya.Kena beringat!Kereta mestilah sentiasa dalam kedudukan tengah-tengah di dalam lorong dan tidak boleh melanggar 'line' di sebelah kiri atau kanan.Perlu memberi lampu isyarat ketika ingin keluar/masuk simpang.Elakkan bagi kereta mampus enjin kerana ia akan gagal secara automatik.

Sekian.

1 comment:

  1. amboi amboi lepasnie ligat lah bawak kereta siap boleh drift lagi kan hakhakhak. goodluck iffat!

    ReplyDelete